Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Fons documentals Col·leccions Cartells Cartells de Festa Major

Cartells de Festa Major

El cartell és un gran full manuscrit o imprès que es fixa en llocs públics per anunciar alguna cosa. El cartell, com a tal, aparegué gràcies a la invenció de la xilografia i sobretot de la impremta (1450). Al segle XIX la litografia en permeté el perfeccionament i el desenvolupament. Al segle XX, s’hi introdueixen les tècniques de reproducció fotogràfica.

El cartellisme podem dir que és una manifestació artística lligada, especialment a partir del segle XX, a la publicitat.

Els cartells de les festes majors són uns instruments anunciadors d'un dels esdeveniments més importants de la vida col·lectiva de les ciutats i dels pobles. I amb les seves formes i colors preparen l'ànim de la ciutadania per a la celebració.

L'anunci de la Festa Major de Lleida, mitjançant l'ús del cartell, s'inicia a final del segle XIX. Des d'aleshores, amb motiu de la Festa Major, diada principal de Lleida, s'ha editat un cartell anualment, excepte els anys 1937,1938 i 1939.

L’Arxiu Municipal conserva cartells de la Festa Major de Lleida, des de mitjans del segle XIX. Aquests documents, junt als programes de les festes, les fotografies, les pel·lícules, els gravats, etc., converteixen l’Arxiu Municipal en l’arxiu de la ciutat, un servei obert a tothom, en constant actualització per tal d'avançar en sintonia amb les demandes de la ciutadania.

 


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida