Restauració del Llibre de Crims de 1371-1372
Restauració del Llibre de Crims de l'any 1371-1372 per part de la restauradora Àngels Borrell.
Restauració del Llibre de Crims de l'any 1371-1372 per part de la restauradora Àngels Borrell.
Tot i que no és una funció pròpia dels arxivers, la restauració és un dels objectius principals que tenim i que ens permet conservar en millors condicions el patrimoni documental de Lleida. En aquesta ocasió hem restaurat el Llibre de Crims de l'any 1371-1372.
Moltes vegades hem parlat del valor testimonial que ens donen els llibres de Crims. A través dels seus fulls ens apropem a la vida més quotidiana dels lleidatans i lleidatanes que van viure a la ciutat en temps passats. En aquest cas coneixem els casos judicials que es jutjaren a Lleida a finals del segle XIV.
En aquest còdex trobem les actes judicials de juliol de 1371 a maig de 1372. El volum restaurat compta amb un total de 66 fulls, tot i que sabem per la numeració en tinta de l’època en números romans que devia contenir unes 100 pàgines.
Una peculiaritat del dit còdex és que els investigadors contemporanis no l’han consultat mai, ja que fa més de vint anys que està fora de consulta per l’estat de conservació en el que es trobava. Molts d’ells l’obriran per primera vegada i podran llegir entre les seves pàgines els processos que es portaren a cap a finals de mil tres-cents. Entre els casos jutjats trobem: baralles, robatoris, furts, assassinats i fins i tot un cas de suïcidi. També veiem personatges de classes i religions diferents: per exemple la fembra pública Catalina, coneguda com la murciana que va ser ferida per uns homes d’un cop de puny o el sarraí Faraitg Aljanem nafrat d’un cop de glavi a l’espatlla al camí de Fraga. L’assassinat de Francesc Joan a la plaça de Sant Joan de Lleida o el suïcidi de Catalina, muller del mercader Tomàs Sant Pere que la trobaren penjada del coll en una cambra de la seva pròpia casa.
La restauradora, Àngels Borrell, ha estat 4 mesos restaurant el còdex. En aquest cas el volum estava en molt mal estat, devia patir una servera mullada que produí un deteriorament del paper i la infecció de microorganismes que van degradar el paper i en el que es produeixen formacions de grans taques que s’han hagut de tractar amb una profunda desinfecció. L’enquadernació de pergamí estava també molt malmesa i havia perdut gran part de la pell que cobria les pàgines de paper.
Si vols descobrir més sobre els Libres de Crims.
La restauració s'ha pogut dur a terme amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, gràcies a la subvenció per a l'elaboració i la millora d'instruments de descripció, per a la digitalització de fons i documents i per a la restauració de documents, del patrimoni documental de Catalunya.