<bound method DexterityContent.Title of <NewsItem at /fs-webs/arxiu/ca/actualitat/noticies/lany-1920-els-lleidatans-van-poder-gaudir-de-les-festes-de-maig>>.

L'any 1920 els lleidatans van poder gaudir de les Festes de Maig!

Cartell de les Festes de Maig de 1920 conservat a l'Arxiu de la Ciutat gràcies a la donació de Fernando Boneu.

Cartell de les Festes de Maig de 1920 conservat a l'Arxiu de la Ciutat gràcies a la donació de Fernando Boneu.

Una altra volta al sol, i ja tornem a tenir aquí el mes de maig.

El maig a Lleida, és sempre un mes d'efervescència, ple de color, música, alegria i gent, molta gent al carrer. Aquest any les circumstàncies han provocat que no puguem viure, i compartir, cap de les activitats marcades al calendari, ni tan sols la Festa Major. Però un segle enrere, pels lleidatans de 1920, la realitat va ser completament diferent, com mostra el cartell de les Festes de Maig.

El cartell es conserva a l'Arxiu de la Ciutat gràcies a la generositat del senyor Fernando Boneu Companys, qui en feu donació a la Paeria. Fa uns anys, l'Arxiu Municipal, com a responsable de la gestió, difusió i conservació del patrimoni documental que conserva l'Ajuntament de Lleida, va fer-lo restaurar [1], amb l'objectiu de millorar la seva conservació i poder-lo difondre.

Aquest està escrit en català i és d'unes dimensions considerables (1340 x 1000 mm.) i fou imprès per la impremta de Lleida Sol i Benet. En el dit cartell es pot observar una senzilla avioneta d'hèlix que sobrevola la silueta de la ciutat, on destaca el turó i el campanar de la Seu Vella. L'avioneta està llençant unes targetes en els quals es poden llegir les diferents activitats que formen part del programa de les festes, com ara el pregó, els balls, les processons, els castells de focs, els concerts de les bandes militars i les 8 sessions d'aviació que es realitzarien aquell any amb la presència de l'expert pilot xilè Luís Omar Page. També destacar l'acte d'inauguració del Mercat del Pla que es portà a cap el dia 12.

En el cartell dissenyat sobre un fons blau, pla i sense profunditat, s’hi barregen elements de modernitat, com l'avioneta que el protagonitza, amb elements més clàssics com la sanefa de fulles verdes i fruits vermells que l'emmarca i el búcar de pedra, sostingut per dracs, ple de fruites i de flors, símbol de l'agricultura característica de la plana del Segre. Cal destacar també el barroquisme amb què està tractat l'escut de la ciutat, al marge superior esquerre.

Els anys vint, a Catalunya, foren anys de canvi i de certa prosperitat, la Mancomunitat de Catalunya tenia com a objectiu modernitzar i millorar les infraestructures, les polítiques agràries, l'obra social..., i aquest és l'esperit que transpira el cartell de la Festa Major, on conviuen el progrés amb la tradició.

Cartell_abans_despres


[1] Els treballs van anar a càrrec de l’empresa de restauració d’obra gràfica Estudi B2.