La tradició lleidatana dels fanalets de Sant Jaume
Conta la llegenda que, a Lleida, a la cantonada del carrer Major amb el carrer Cavallers, just on avui trobem la capella del Peu del Romeu, l’apòstol Sant Jaume, hagué de fer parada perquè se li clavà una punxa al peu. I que uns àngels baixaren del cel per ajudar-lo i fer-li llum amb uns fanalets perquè pogués treure’s la punxa i continuar el seu viatge.
Des d’aleshores cada 24 de juliol al vespre, vigília de la festivitat de l’apòstol, els nens i nenes de la ciutat, realitzen un seguici popular acompanyant la imatge del Sant, que encara es venera al Peu del Romeu, seguint el trajecte que, segons sembla, va fer el mateix apòstol. La canalla porta a les mans els fanalets, que dies abans ells mateixos han guarnit recordant així l’acte dels àngels i omplint el carrer Major de llums i de colors.
Sembla que la tradició ve de lluny perquè el mateix Jeroni Pujades en el seu llibre Crònica universal del Principat de Catalunya, escrit el 1609, ja feia esment del succés dient que “és de fama continuada de pares a fills, que lo sanct en aquest seu passatje posà allí. Y los minyons la nit de la festa del sanct van ab llanternetes de paper ab llums a las quals diuen sant Jaumet en memòria de la predicació que lo apòstol deu en dita ciutat”.
Si voleu descobrir més sobre aquesta i d’altres tradicions no dubteu en consultar els fons documentals i bibliogràfics conservats a l’Arxiu de la Ciutat.