El Llibre de Carnisseries de 1626 viatja a una exposició a Barcelona
Com bé sabreu, una de les tasques principals dels arxivers és donar a conèixer a la ciutadania els fons que es conserven en els arxius.
En aquesta ocasió, un llibre del fons de l'Arxiu Municipal de Lleida ha viatjat fins a Barcelona, concretament a la Seu Montcada del Museu Etnològic i de Cultures del Món, per ser exposat en l'exposició 'Els forns d'oli de ginebre. Una indústria a Riba-roja d'Ebre', que tindrà lloc de l'11 de juliol al 13 d'octubre. La mostra vol fer descobrir al públic la importància del terme de Riba-roja d'Ebre com a centre productor d'oli de ginebre a l'època preindustrial, documentats ja des de principis del segle XVII. L'oli de ginebre s'obté de la fusta de troncs i arrels, comunament anomenat càdec, i té nombroses propietats antisèptiques, antiinflamatòries, cicatritzants, parasiticides i pesticides.
El volum cedit per l'Arxiu de la Ciutat de Lleida, es tracta del llibre de l'Administració de Carnisseries de l'any 1626. En aquest podem trobar les dades relatives al funcionament de la carnisseria major i les carnisseries dels barris de Sant Andreu, Sant Llorenç i Santa Magdalena, dels arrendaments i venda de la carn i de la seva administració, dels majorals i del bestiar de la ciutat, dels escorxadors i dels pesadors...
L'arrendament de les carnisseries era anual, però el preu canviava en funció de les alces i les baixes del preu del bestiar. Tot arrendatari, com a norma, devia deixar cinc lliures per l'hospital de Santa Maria i també havien de sacrificar un nombre determinat d'animals, seleccionats entre els millors, destinats als paers.
El tom que participa en l'exposició forma part d'una sèrie documental que s'inicia l'any 1623 i arriba fins a principis del segle XIX, d'anys anteriors queden encara alguns llibres, que estan inclosos en aquesta secció de compres de bestiar per a l'aprovisionament de la ciutat.