Arxiu Municipal de Lleida
Esteu aquí: Inici Notícies 150 anys de la construcció de la façana de l’avinguda Blondel de l’edifici de la Paeria

150 anys de la construcció de la façana de l’avinguda Blondel de l’edifici de la Paeria

Aquest any 2017 s’han complert 150 anys de la construcció de l’antiga façana del Palau de la Paeria, del carrer Blondel, l’any 1867. Aquesta fou la primera façana noble del Palau mirant al riu, i anterior a la que podem contemplar en l’actualitat.

Fins aquell moment, les façanes de les cases d’aquest tram del carrer Major, que donaven al riu, eren considerades, com els darreres, per això mai havia existit la preocupació d’atorgar-los-hi cap mena de tractament arquitectònic ni ornamental.

A mitjans de segle XIX la ciutat visqué un moment d’importants canvis urbanístics i socials. Segurament aquests factors foren els que motivaren a l’Ajuntament a fer més visible aquella part del l’edifici dotant-la d’un frontis digne, obrint així la ciutat al riu Segre, al que fins aquell moment havia girat l’esquena.

El 19 de juny de 1867 el Ple de l’Ajuntament aprovà el projecte, alhora que demanà formalment a l’arquitecte Agapito Lamarca l’acceptació de la direcció de l’obra. Sembla ser, que aquest no dubtà en acceptar l’encàrrec però va posar com a condició, que no volia rebre cap mena de retribució per la feina. Segurament per la relació que mantenia amb la corporació lleidatana li impedia de cobrar cap tipus de sou.

Actualment la façana dissenyada per en Lamarca ja no es pot contemplar perquè fou substituïda per l’actual durant les obres de restauració del Palau de la Paeria, que feu Ramon Argilés, entre 1927 i 1931.

El plànol realitzat per Agapito Lamarca es conserva al Servei de Patrimoni Bibliogràfic i Documental de l’Institut d’Estudis Ilerdencs dins la Col·lecció de Mapes i Gravats.


Contactar | Avís legal

Plaça Paeria, 1 - 25007 - Lleida | Tlf 973 700 352 | Fax 973 700 665 | arxiu@paeria.cat
© La Paeria - Ajuntament de Lleida